Rumania kundërshton BE-në, zhvendos ambasadën në Jeruzalem

Rumania kundërshton BE-në, zhvendos ambasadën në Jeruzalem

Rumania do të zhvendosë ambasadën e saj në Izrael nga Tel Avivi në Jeruzalem. Ky lajm u bë i ditur nga kryeministrja Viorica Dăncilă gjatë një vizite në Uashington.

Duke folur në Komitetin e Marrëdhënieve me Amerikës dhe Izraelit, Zonja Dăncilă tha se qeveria rumune ka përfunduar “vlerësimin e mundësisë” për të lëvizur ambasadën nga Tel Avivi në jeruzalem dhe vendimi është marrë me darkordësi të plotë.

“Unë, si kryeministre e Rumanisë dhe qeveria që unë drejtoj, do të lëvizim ambasadën tonë në Jerusalem, kryeqyteti i shtetit të Izraelit”, tha ajo.

Njoftimi ka të ngjarë të shkaktojë reagim të ashpër në Europë pasi ai bien në kundërshtim me qëndrimin e BE-së se Jerusalemi Lindor është territor palestinez i pushtuar nga Izraeli.

Vendimi i qeverisë rumune vjen në një moment kur marrëdhëniet mes Bukureshtit zyrtar dhe BE-së janë të tensionuara.

Rumania, e cila aktualisht mban presidencën e rradhës të Këshillit të BE, është përplasur me Brukselin mbi situatën e sundimit të ligjit në Rumani dhe drejtues kryesore të pasrtisë në pushtet PSD gjithënj e më tepër po tregohen euroskeptike.

Ndërkohë Presidenti rumun Klaus Iohannis tha se me këtë vendim Rumania do të shkelë ligjet ndërkombëtare dhe do të prishë marrëdhëniet me vendet europiane.

Lajme te ngjashme