Shqipëria votoi – A do të jetë ky një moment i ri për rrugën drejt BE-së?

Nga Exit News
Shqipëria votoi – A do të jetë ky një moment i ri për rrugën drejt BE-së?

“Shqipëria ka nevojë për një institucion të fortë dhe të qëndrueshëm politik që do të nxisë për një axhendë ambicioze reformash”.

Kështu shkruhet në artikullin “Shqipëria ka votuar – A do të jetë ky një moment i ri për rrugën e saj në BE?”, Tobias Rüttershoff, kreu i Zyrës së Konrad Adenauer në Shqipëri dhe Teona Lavrelashvili, menaxhere e projektit të Partisë Evropiane Monitor.

Në artikull, ata përshëndesin vendimin e PD-së për të hyrë në Kuvend në shtator 2021. Si dhe bëjnë thirrje për më shumë bashkëpunim mes partive politike, si e vetmja rrugë për të ecur drejt BE-së.

Gjithashtu, ata shprehen se PD duhet të reformohet dhe të analizojë vendimet e të shkuarës dhe fushatën zgjedhore.

Exit News sjell një pjesë të artikullit të botuar sot, 12 maj, në Euroactive:

Duke marrë parasysh bojkotin e mëparshëm të parlamentit, është një lajm i mirë që lideri i PD-së Lulzim Basha ka deklaruar se partia do të hyjë në parlament.

Në të vërtetë, pjesëmarrja në institucionet demokratike është mënyra e vetme për t’i kërkuar llogari qeverisë dhe për të shmangur kapjen e shtetit.

Shumë çështje të ngutshme kërkojnë bashkëpunim konstruktiv të aktorëve politikë.

Së pari, përveç hetimeve penale, pretendimet për mashtrim zgjedhor duhet të diskutohen në parlament.

Së dyti, këto diskutime duhet të çojnë në një rishikim kuptimplotë të kodit zgjedhor (për shembull, sistemi elektronik i votimit, i cili funksionoi mjaft mirë në zonën e provës, duhet të zbatohet në të gjithë vendin).

Së treti, PD duhet të nxisë përpara për reforma të mëtejshme, të tilla si ligji administrativ dhe ligji për dekriminalizimin, të cilat janë gjithashtu pjesë e kushteve të BE.

LEXO  Rama, mes Babales dhe Esad Pashës

Partia Demokratike, si forca më e fortë e opozitës, mund të shtyjë edhe reformat e brendshme të partisë.

Rezultati i zgjedhjeve sugjeron që partia duhet të rishikojë fushatën zgjedhore si dhe vendimet e mëparshme politike dhe të formulojë një strategji për vitet në vijim.

Partia duhet të shikojë përpara dhe të konsiderojë hapjen e saj për fytyra të reja dhe brezin e ri që në fund të fundit do të sjellë ide dhe energji të freskëta.

Përveç opozitës së fortë, roli i shoqërisë civile dhe medias së pavarur do të ketë një rëndësi të madhe për demokratizimin e Shqipërisë dhe rrugën e BE-së.

Shoqëria civile duhet të fuqizohet dhe të përfshihet në hartimin e planeve kombëtare të veprimit për reformimin e shtetit të së drejtës. Trendi shqetësues i jo-profesionalizimit dhe mungesa e pluralizmit në pronësinë e mediave mbetet shqetësuese.

Prandaj, do të jetë e domosdoshme që partitë politike shqiptare, me ndihmën e bashkësisë ndërkombëtare, të mbështesin mekanizmin e nevojshëm për të siguruar lirinë e medias.

Këto zgjedhje u dhanë shqiptarëve një vështrim për një të ardhme më të mirë. Sidoqoftë, është e rëndësishme që parregullsitë të hetohen dhe ndiqen penalisht.

Të gjithë aktorët politikë duhet ta shohin këtë si një moment të ri për të bashkuar forcat, për të lëvizur përtej lojës pa asnjë rezultat dhe për të filluar ndërtimin e politikës së orientuar drejt konsensusit.

Kjo do të jetë kyçe për të sjellë Shqipërinë më pranë BE-së, por më e rëndësishmja, për krijimin e një themeli të fortë për demokratizimin dhe transformimin e mirëfilltë të vendit.

Adresa juaj e emailit nuk do bëhet publike.

Lajme te ngjashme