Studimi tregon se doza e 3-të e Pfizer ka efekte të ngjashme anësore me dozën e dytë

Nga Exit News
Studimi tregon se doza e 3-të e Pfizer ka efekte të ngjashme anësore me dozën e dytë

Një studim paraprak i kryer në Izrael zbuloi se doza përforcuese e vaksinës Pfizer-BioNTech shkakton efekte të ngjashme anësore me dozën e dytë, siç është dhimbja në vendin e injektimit.

Izraeli filloi të administrojë dozat përforcuese për individët plotësisht të vaksinuar mbi moshën 60 vjeç muajin e kaluar, si pjesë e përpjekjes së tij për të ndaluar përhapjen e COVID-19, veçanërisht pasi varianti delta shumë infektiv vazhdon të dominojë.

Autoriteti më i madh i kujdesit shëndetësor në Izrael, Clalit, njoftoi të dielën se më shumë se 240,000 njerëz kanë marrë një dozë të tretë të vaksinës Pfizer-BioNTech, sipas Reuters.

Tetëdhjetë e tetë përqind e pjesëmarrësve thanë se ndiheshin “ngjashëm ose më mirë” në krahasim me atë që ndiheshin pas marrjes së dozës së tyre të dytë.

Tridhjetë e një përqind raportuan se kishin efekte anësore, simptoma më e zakonshme ishte dhimbja në vendin ku u administrua goditja.

Afërsisht 0.4 përqind e të anketuarve thanë se kishin probleme me frymëmarrjen dhe 1 përqind thanë se kishin marrë trajtim mjekësor për shkak të një ose më shumë efekteve anësore.

Ran Balicer, shefi kryesor i inovacionit i Clalit, tha se megjithëse rezultatet e sondazhit janë “fillestare dhe të vetë-raportuara”, ato krijojnë një ide midis efekteve anësore nga doza e dytë dhe goditjes përforcuese të cilat tregojnë se “në shumicën e rasteve ato janë të ngjashme ose më pak në përforcuese. ”

Ai tha se rezultatet e sondazhit forcojnë më tej përfitimet nga vaksinimi.

“Megjithëse ende nuk kemi hulumtime afatgjata mbi efikasitetin dhe sigurinë e dozës së tretë përforcuese, për menaxhimin e rrezikut personal të çdo personi mbi 60 vjeç, këto gjetje vazhdojnë të tregojnë përfitimin e imunizimit tani, së bashku me sjelljen e kujdesshme në mesin e të rriturve dhe shmangien e grumbullimit në hapësira të mbyllura, “tha Balicer, sipas Reuters.

Anthony Fauci, këshilltari kryesor mjekësor i Presidentit Biden, tha të Dielën se ka të ngjarë që disa njerëz do të kenë nevojë për vaksina përforcuese për t’u dhënë atyre mbrojtje të vazhdueshme kundër virusit, veçanërisht pasi të dhënat paraprake tregojnë mbrojtje në individët plotësisht të vaksinuar duke u zvogëluar me kalimin e kohës.

Të dhënat e publikuara muajin e kaluar treguan se efektiviteti i vaksinës Pfizer ra nga 96 përqind në 84 përqind gjatë gjashtë muajve.

Fauci tha se vaksinat përforcuese ka të ngjarë t’i jepen të moshuarve dhe të sëmurëve së pari, siç ishte fillimi i vaksinës, duke vënë në dukje se kjo do të ndodhë “sapo të na vijnë të dhënat”.

Lajme te ngjashme