Shqipëria e treta në Evropë për klasën politike më të korruptuar

Shqipëria e treta në Evropë për klasën politike më të korruptuar

Shqipëria renditet mes tre vendeve me klasën politike më të korruptuar në Evropë. Ky është përfundimi i raportit “Njerëzit dhe korrupsioni – Evropa dhe Azia Qendrore”, hartuar nga Transparency International, organizata më e rëndësishme kundër korrupsionit në botë.

Raporti ka vëzhguar 42 vende në Evropë dhe Azi Qendrore dhe ka intervistuar rreth 60 mijë qytetarë, nga janari në mars 2016,  për perceptimin e tyre mbi korrupsionin

Në raport theksohet se 55 për qind e shqiptarëve i konsiderojnë deputetët e parlamentit shumë të korruptuar. Të vetmit shtete ku klasa politike konsiderohet më e korruptuar janë Moldavia me 76 për qind dhe Ukraina me 64 për qind.

Grafiku - Transparency International
Perceptimi i nivelit të korruptimit të deputetëve – Transparency International

Po ashtu, qytetarët mendojnë se në Shqipëri ryshfeti, dhënia e parave në këmbim të një shërbimi publik zakonisht në kundërshtim me ligjin, është shumë i përhapur.

Rreth 34 për qind e shqiptarëve të intervistuar kanë pranuar se kanë paguar ryshfet në këmbim të një shërbimi.

Sipas raportit, korrupsioni në Shqipëri shikohet si një problem mesatar – në një sistem vlerësimi i lartë-mesatar-i ulët dhe qeveria shqiptare po bën një punë mesatare për ta luftuar atë.

Vetëm pak ditë më parë, Komisioni Evropian, në raportin e tij vjetor, theksonte se korrupsioni është i përhapur në shumë fusha dhe vazhdon të jetë problem serioz për Shqipërinë.

LEXO  Shumica socialiste po përgatit tjetër skandal kushtetues: anëtarët e GJK të fillojnë mandatin pa u betuar

Lajme te ngjashme