Ndërtohet centrali i parë shqiptar diellor lundrues

Nga Alice Taylor
Ndërtohet centrali i parë shqiptar diellor lundrues

Centrali i parë diellor lundrues i Shqipërisë ka filluar punën këtë javë.

Dy kompani, Statkraft dhe Ocean Sun bashkëpunuan në projektin i cili ndodhet në rezervuarin e Banjës. Ekziston gjithashtu një hidrocentral 72 megavat në vend që operohet nga Statkraft. Impianti diellor i përfunduar, u lidh me rrjetin dhe gjeneron energji të rinovueshme për përdorim në Shqipëri.

Struktura përbëhet nga një unazë e madhe, lundruese dhe një cipë e hollë. Ftohtësia e ujit nën të ul temperaturën e paneleve që janë në rrezet e diellit. Teknologjia është unike dhe ndërsa membrana është e trashë vetëm disa milimetra, ajo mbështet peshën e paneleve sipër.

Ka rreth 1536 panele diellore individuale në këtë impiant me një kapacitet prej 0.5 MWP dhe që mbulojnë një sipërfaqe prej rreth 4,000 metra katrorë. 160 panele të tjerë janë vendosur në tokën afër.

Gjatë gjysmës së dytë të vitit, tre njësi shtesë lundruese do të ndërtohen. Ato pritet të gjenerojnë 1.5 MWP.

Drejtori i Përgjithshëm i Statkraft, Christan Rynning-Tonnesen tha: “Ky është një moment i rëndësishëm në një projekt diellor lundrues inovativ, dhe është emocionuese të shohësh që impianti të gjallërohet dhe të sigurojë prodhim shtesë të energjisë së rinovueshme në Shqipëri. Ne po presim me padurim rezultatet konkrete të këtij projekti demonstrues për të vlerësuar potencialin për zgjerimin e mëtejshëm të kësaj teknologjie emocionuese. ”

“Ne jemi shumë të kënaqur që fillojmë operacionet tregtare të lundruesit të ri të anijeve Ocean Sun në rezervuarin e Banja të Statkraft. Kjo demonstron metodologjinë e sigurt, të thjeshtë dhe të shpejtë të ndërtimit. Ne ishim në gjendje të instalonim panelet diellorë me shpejtësi rekorde. Dëshiroj të falënderoj ekipet e afta të Statkraft dhe kontraktorin lokal Doko. Bashkëpunimi ka qenë i shkëlqyeshëm, dhe aftësia dhe njohuritë e tyre e bënë instalimin një kënaqësi nga fillimi në fund. Ne shpresojmë që në fazën e dytë të projektit dhe të demonstrojmë performancën e lartë të zgjidhjes sonë”, tha derejtuesi i Ocean Sun, Børge Bjørneklett.

LEXO  Lojtarët e Danimarkës kritikojnë vendimin për vazhdimin e ndeshjes

Shqipëria gjeneron pjesën më të madhe të energjisë së saj nga hidrocentralet. Por ndërsa HEC-et gjenerojnë energji vetëm për disa muaj të vitit dhe energjia nuk ruhet, Shqipëria shet pjesën më të madhe të saj.

Pastaj gjatë muajve të dimrit, është e detyruar të importojë energji me një çmim të lartë, që do të thotë se konsumatorët paguajnë më shumë. Për më tepër, hidrocentrali nuk konsiderohet më si një opsion i gjelbër për shkak të dëmtimit që u shkakton lumenjve, ekosistemeve, florës, faunës dhe komuniteteve pranë tyre.

Me Shqipërinë që ka më shumë se 300 ditë me diell në vit, shumë ekspertë preferojnë energjinë diellore dhe energjinë e erës sesa hidrocentralet dhe lëndët djegëse fosile.

Adresa juaj e emailit nuk do bëhet publike.

Lajme te ngjashme