Ndihmës Sekretar i SHBA-ve Yee: Ballkani 30 vite larg rritjes ekonomike të BE-së

Ndihmës Sekretar i SHBA-ve Yee: Ballkani 30 vite larg rritjes ekonomike të BE-së

Zëvendës Ndihmës Sekretar i SHBA-ve Hoyt Yee në një intervistë për revistën e përjavshme NIN, foli për integrimin e Ballkanit Perëndimor në BE.

Sipas Zotit Yee, rritja ekonomike është faktori kryesor dhe vendet e Ballkanit, për fat të keq, janë ende shumë larg arritjes së mesatares evropiane të rritjes ekonomike.

Disa nga deklaratat kryesore të Zotit Yee janë:

“Prioritet numër një [për vendet e Ballkanit Perëndimor] duhet të jetë rritja ekonomike. Shumica e vendeve të rajonit kanë një rritje ekonomike vjetore prej 3% deri në 4% dhe madje edhe nëse arrijnë 6%, do t’i duhen tre dekada për të arritur mesataren aktuale të BE.”

“Ne jemi gjithashtu të vetëdijshëm se sa të korruptuar janë politikanët e Ballkanit, por qytetarët janë ata që zgjedhin udhëheqësit.”

“Mendoj se përbërësi kyç për të bërë progres është vullneti i udhëheqësve politikë për të bërë atë që duhet të bëjnë dhe për të pranuar këshilla e ndihmë nga bashkësia ndërkombëtare.”

“Bashkëpunimi midis SHBA dhe BE është një nga faktorët më të rëndësishëm në Ballkan dhe është dëshira jonë që të gjitha vendet e Ballkanit të bëhen më të qëndrueshme, të zhvillohen dhe të jenë të sigurtë.”

“Kudo ku SHBA-të dhe BE-ja kanë vepruar së bashku, ka pasur përparim.”

LEXO  Arrestohet një person i shpallur në kërkim nga Italia

Lajme te ngjashme