Presidenti i ri, Kuvendi zhvillon sot raundin e parë të votimit, ende asnjë kandidat

Presidenti i ri, Kuvendi zhvillon sot raundin e parë të votimit, ende asnjë kandidat Kuvendi i Shqiperise

Sot në orën 18:00, Kuvendi do të zhvillojë raundin e parë të votimit për presidentin e ri. Mandati i presidentit aktual Bujar Nishani do të përfundojë më 24 korrik.

Deri më tani, asnjë kandidat zyrtar nuk është propozuar nga qeveria, ndërkohë që Presidenti Nishani ka treguar se ai është në dispozicion për një mandat të dytë, nëse ka  mbështetje të mjaftueshme në parlament. Duke qenë se opozita po bojkoton parlamentin, kjo duket e pamundur.

Sipas Kushtetutës, kandidatët presidencialë mund të propozohet nga një grup prej të paktën 20 deputetësh. Në tre raundet e para presidenit emërohet nëse merr një shumicë prej 84 votash, ndërsa në raundin e katërt dhe të pestë mjafton një shumicë e thjeshtë prej 71 votash. Në rastin e më shumë se dy kandidatë, raundi i pestë është një balotazh ndërmjet dy kandidatëve që kanë fituar më shumë vota në e raundin e katërt.

Duke pasur parasysh bojkotin e opozitës, nuk ka gjasa që Presidenti i ardhshëm të zgjidhet në tre raundet e para.

Votimi i sotëm do të quhet i suksesshëm edhe pse nuk ka asnjë kandidat.

Raundet pasuese të votimit do të duhet të mbahen jo më pak se 7 ditë pas raundit të mëparshme, që nënkupton se presidenti i ardhshëm do të janë zgjedhur deri në fund të muajit të ardhshëm.

Lajme te ngjashme