JaMystic sot ndihet tradicional . Ju propozon si ëmbëlsirë “Qumështor Përmeti”
Qumështori është ëmbëlsira ime .
Sa herë që vija nga një udhëtim mami më bënte qumështor për të më shprehur dashurinë e saj. Dhe funksiononte vërtet. Haja gjysmën e tavës:-).
Nga pasioni për këtë ëmbëlsirë kam zhvilluar recetën time.
Qumështor special
Për 1 person me pasion duhen:
- 8 vezë
- 50g gjalpë
- 1 ½ qumësht
- 10 lugë sheqer
- 6 lugë gjelle miell
- 1 lugë gjelle krunde
- 3 lugë gjelle niseshte
- 1 lugë kafeje vanilje
- majë kripë
- një petë byreku.
Për zbukurim
- 1 lugë gjelle sheqer pluhur
- 2 lugë bajame të prera në feta
Rrahim të bardhat e vezëve me pak kripë . Pastaj shtojmë gjysmën e sheqerit pak nga pak deri sa të bardhat fryhen.
I shtojmë kësaj mase te verdhat dhe i lëmë mënjanë. Ndezim furrën në 200 gradë.
Në një tenxhere shtojmë qumështin, gjalpin sheqerin , vaniljen dhe i përziejmë. E lëmë të ngrohet pak dhe duke vazhduar përzierjen shtojmë miellin ( përziejmë miellin, niseshtenë dhe krundet) dhe me tel vazhdojmë përzierjen deri sa të trashet masa.
E heqim nga zjarri dhe kësaj mase të trashë i shtojmë pak nga pak masën e vezëve duke e përzierë vazhdimisht që të mos priten vezët.
Një tavë 4 cm të thellë që shkon në furrë e lyejmë me gjalpë dhe shtojmë petën duke i lënë anët përjashta. Hedhim gjithë masën mbi petë dhe palosim anët e petës në formë gërsheti dhe e fusim në furrë derisa të marrë ngjyrë në sipërfaqe.
Jamystic këshillon: Personalisht qumështorin e preferoj të vakur duke i hedhur përsipër sheqer pluhur dhe bajame të grira.