Shtyhet deri me 23 qershor gjendja e fatkeqësisë natyrore

Nga Exit News
Shtyhet deri me 23 qershor gjendja e fatkeqësisë natyrore

Parlamenti miratoi me 91 vota pro zgjatjen e gjendjes së fatkeqësisë natyrore deri më 23 qershor. Kjo është hera e tretë që shtyhet afati i gjendjes së fatkeqësisë: fillimisht afati ishte deri në fund të marsit, më pas u shty por deri më 25 prill për shkak të epidemisë.

Propozimin për shtyrjen e gjendjes së fatkeqësisë, shpallur që pas tërmetit të 26 nëntorit, e bëri kryeministri Edi Rama.

Propozimi i tij u miratua nga komisioni i Ligjeve dhe sot pritet të miratohet në Kuvend.

Shtyrja e gjendjes së fatkeqësisë nënkupton që masat kufizuese të vendosura nga qeveria të mbeten në fuqi deri në qershor.

Ç’do të thotë gjendja e fatkeqësisë natyrore?

Gjendja e fatkeqësisë natyrore shpallet nga qeveria në rastet e fatkeqësive natyrore që rrezikojnë shëndetin dhe pasurinë e njerëzve, të tilla si tërmetet, përmbytjet, zjarret apo epidemitë.

Në këtë rast, liritë dhe të drejtat themelore kufizohen me vendim qeverie dhe kanë për qëllim shmangien, kufizimin apo kompensimin e dëmeve direkte apo indirekte të fatkeqësisë natyrore, dhe ato duhet të jenë në proporcion me këto dëme.

E drejta e qeverisë për të kufizuar liritë dhe të drejtat në rastin e fatkeqësive natyrore buron nga përcaktimet kushtetuese, Ligji për Mbrojtjen Civile dhe Ligji për Parandalimin dhe Luftimin e Infeksioneve dhe Sëmundjeve Infektive.

Çfarë të drejtash mund të kufizohen gjatë fatkeqësisë natyrore?

Neni 175 pika 2 e Kushtetutës përcakton se të drejtat dhe liritë që kufizohen gjatë gjendjes së fakeqësisë natyrore janë

  1. Paprekshmëria e banesës dhe e personit;
  2. Liria e lëvizjes;
  3. Kufizimet në lidhje me shpronësimin dhe e drejta për shpërblim të drejtë;
  4. E drejta për punë;
  5. E drejta për grevë.

Për më tepër lexoni këtu.

 

Lajme te ngjashme

Më të lexuarat

Dërgo informacion në mënyrë konfidenciale

Nëse keni informacion në interes të publikut mund ta dërgoni te redaksia e Exit duke zgjedhur te mbeteni anonim nëse dëshironi.

Mënyrat e dërgimit >>