Si mund të përfitojnë bonus qiraje të dëmtuarit nga tërmeti

Nga Stafi i Exit
Si mund të përfitojnë bonus qiraje të dëmtuarit nga tërmeti

Në një shkrim të mëparshëm në Exit News treguam se si munden qytetarët të kontaktojnë me autoritetet për të raportuar dëmet në banesat e tyre. Në këtë shkrim të radhës tregojmë se çfarë procedurash duhet të ndjekin për të përfituar mbulim të strehimit me qira.

Si fillim theksojmë se raportimi është shumë i rëndësishëm. Ekspertët e Institutit të Ndërtimit duhet të lëshojnë akt-konstatim të gjendjes së banesës, apo shtëpisë. Pa akt-konstatim të gjendjes së banesës, qytetarët nuk mund të shërbehen përtej strehimit të përkohshëm në qendrat sociale, apo çadra.

Bashkia Tiranë ofron mbulim të qirasë për të paktën 1 vit. Për të dëmtuarit nga tërmeti, i ashtuquajturi “bonus i qirasë”, përfitohet duke pasur si fillim një akt-konstatim të gjendjes së banesës. Përveç akt-konstatimit, duhet certifikatë familjare dhe llogari bankare. Duke dorëzuar këto të dhëna plotësohet një formular ku vetëdeklarohet sa ishte sipërfaqja e shtëpisë së dëmtuar. Për shembull: apartament me dy dhoma e një kuzhinë.

Përmes këtij vetëdeklarimi parashikohet edhe shuma që do të mbulohet për qira sipas çmimeve të referencës së zonës ku ndodhet shtëpia e dëmtuar. Pra nëse shtëpia e dëmtuar është në Kombinat, çmimi i qirasë do të merret për qira sipas zonës së Kombinatit.

Pas plotësimit të formularit, familjarët duhet ta gjejnë vetë shtëpitë me qira dhe më pas t’ia raportojnë kontratën Bashkisë, e cila merr përsipër pagesën për së paku 1 vit.

Pas tërmetit të 26 nëntorit, Tirana ka dhjetëra pallate dhe shtëpi të dëmtuara. Nga 24 njësitë e saj administrative, Njësia 4 që përfshin zonat e Alliasit dhe Kinostudios dhe Njësia 6, Kombinatin, janë ndër zonat më të prekura.

Adresa juaj e emailit nuk do bëhet publike.

Lajme te ngjashme