Votat e pavlefshme në Njësinë 10 në Tiranë rrisin dyshimet për manipulim

Nga Rezearta Caushaj
Votat e pavlefshme në Njësinë 10 në Tiranë rrisin dyshimet për manipulim

Numërimi i votave të 25 prillit u shoqërua me reagime mbi numrin e lartë të votave të pavlefshme.

Në përfundim të mbylljes së numërimit të votave të hedhura të dielën, u regjistruan 83 020 vota të pavlefshme ose rreth 5% të votave të hedhura në kutitë e votimit.

Një nga arsyet e shifrave të larta të votave të pavlefshme mendohet të jetë fleta e votimit, e cila përmbante vetëm numrat e kandidatëve të partive.

Dyshohet se kjo ka sjell vështirësi ndër radhët e votuesve, por ende është e paqartë sa vota janë bërë të pavlefshme për këtë shkak dhe sa nga qëllimshmëria.

Formati i fletës së votimit u kundërshtua më parë nga PD-ja, pikërisht me argumentin se votuesit nuk do të mund të mbanin mend renditjen numërore të kandidatëve.

Nga ana tjetër, të hënën pati akuza nga ana e subjekteve politike se numri i lartë vjen si pasojë e lehtësisë që krijon formati i fletës për manipulim të votës.

Dyshimet janë shtuar pasi u konstatua se numri i votave të pavlefshme në njësinë numër 10 në Tiranë, ku u zhvillua numërimi elektronik i votave, ishte vetëm 120 vota ose rreth 1%.

Shifrat e votave të pavlefshme në zgjedhjet e 25 prillit përbëjnë gjithashtu një rritje të ndjeshme në raport me ato të zgjedhjeve të mëparshme.

Në zgjedhjet parlamentare të vitit 2017, përqindja e votave të pavlefshme ishte 1.98% ose 31.898 vota.

LEXO  Fëmijët që nuk përfillëm më 1 qershor

Në zgjedhjet e vitit 2013 shifrat ishin edhe më të ulta, me 1.39% të votave të pavlefshme ose 24 279 vota.

KQZ ende nuk ka komentuar mbi këto fakte, por do të duhej një analizë e thelluar për të kuptuar shkaqet dhe pasojat e fenomenit, si dhe se si ai mund të shmangej.

Ekspertët gjykojnë se 83 020 vota përkthehen në rreth 8 mandate parlamentare dhe është e nevojshme të kuptohet si kanë ndikuar ato në rezultatet aktuale të shpërndarjes së mandateve.

 

 

 

Adresa juaj e emailit nuk do bëhet publike.

Lajme te ngjashme