Yzeiraj: Rritja e pagës minimale në Shqipëri rrezikon të krijojë pabarazi ndaj biznesit të vogël

Nga Exit News
Yzeiraj: Rritja e pagës minimale në Shqipëri rrezikon të krijojë pabarazi ndaj biznesit të vogël

Rritja më tej e pagës minimale në Shqipëri rrezikon të rrisë pabarazinë në vend që ta rrisë atë.

Ekonomisti Endrit Yzeiraj shpjegoi në emisionin “Me Pak Fjalë” ndikimet në ekonomi e rritjes së pagës minimale.

Ndonëse rritja e pagës minimale duket se sjell përfitime për punonjësit, ajo krijon edhe kosto shtesë  për bizneset. Yzeiraj tha se këto kosto nuk janë njësoj për bizneset në vendet e zhvilluara dhe ato në zhvillim si Shqipëria.

“Në vendet në zhvillim ka patur efekt negativ rritja e pagës minimale”, tha Yzeiraj.

“Kjo – shtoi ai – ka të bëjë me zhvillimin institucional të vendeve.”

“Shumica e kompanive të mëdha në vendet në zhvillim kanë favore dhe lidhje të forta me qeveritë dhe për rrjedhojë kanë të ardhura më të sigurta, shpesh paguajnë paga më të ulta seç do paguanin në një treg kompetitiv dhe imponimi i një page minimale për ta është kosto e lehtë dhe e mënjanueshme.

Nga ana tjetër imponimi i një page minimale për bizneset e vogla të vendeve në zhvillim fillon edhe bëhet kosto e madhe.

Në këtë mënyrë pagat minimale në vend të ulin pabarazinë e rrit atë ndaj bizneseve të vogla.”, sqaroi Yzeiraj.

Ai u ndal edhe tek premtimet e politikanëve në Shqipëri për rritje të mëtejshme të nivelit të pagës minimale. Këto premtime sipas ekspertit nuk janë bazuar në analizat mbi pasojat që kanë por frymëzohen më shumë nga përpjekja për të marrë më shumë vota.

Një nga pasojat e rritjes së kostove për bizneset që Yzeiraj nënvizoi është nxitja e informalitetit në ekonomi, “një plagë që vijon të jetë e pranishme prej vitesh në Shqipëri” dhe që kërkon zgjedhje.

1 koment

 1. emigrant 28 Shkurt, 2021 në 6:29 pm

  Nuk jam ekonomist por me duket si i çuditshëm ky pretendimi i këtij ekonomisti të ri.
  Puna është se kush mund të konsiderohet “biznes i vogël” pasi ka dy lloje të tillë. Biznese familjare konsumi , (merkato të vogla, kafenera e minirestorante) që Shqiparia vazhdon ti ketë me tepri, e biznese qoftë edhe të vogla prodhimi që mund të futen edhe në eksport.
  Ndërkaq ,nga sa po bëhet fjalë për rritjen e pagës minimale, në mos gaboj po synohet gjysma e pagës mesatare minimale të BE, e nëse BE e ka mbi 700 euro, në Shqipëri kjo pagë kërkohet të bëhet 350 euro.
  Veç kësaj, nuk është vetëm paga minimale që duhet të përcaktohet, por rëndësi ka që Shqipëria duhet patjetër që të përcaktojë minimumin e të ardhurave jetike për familjet.
  Edhe nëse një pjestar i një familje do të ishte me një pagë “minimale” 700 euro, a do të mund të mbijetonte kjo familje nëse do të kishte edhe 5 antarë të tjerë të papunësuar ?
  E pra kryesorja është lufta kundër informalitetit në mënyrë që çdo i punësuar të paguaj taksat, qofshin edhe të sheshta me 10%.
  Nëse çdo i punësuar, duke patur parasysh se në Shqipëri ka një shtresë të mesme me paga mbi 1000 euro e biznesmenë të mëdhej që kanë të ardhura mbi 100 mijë euro, do të krijonte një buxhet shtetëror që mund të përballojë edhe politikat sociale për familjet e mëdha me të ardhura të mjerueshme. por edhe për të papunët.

Adresa juaj e emailit nuk do bëhet publike.

Lajme te ngjashme