Bashkia Tiranë themelon kompani ndërtimi për të menaxhuar Rindërtimin

Nga Exit News
Bashkia Tiranë themelon kompani ndërtimi për të menaxhuar Rindërtimin

Më 30 shtator, Këshilli Bashkiak i Bashkisë Tiranë ka vendosur krijimin e një kompanie shoqëri aksionere në pronësi të bashkisë të quajtur Tirana DC.

Sipas vendimit, qëllimi i kompanisë do të ketë “projektimi, rindërtimi, ndërtimi, zbatimi, kolaudimi i ndërtimeve të të gjitha llojeve.”

Me pak fjalë, Tirana DC do jetë një kompani tipike ndërtimi, që mbyll gjithë ciklin e ndërtimeve që nga projektimi deri tek kolaudimi i ndërtimeve.

Është shumë interesant fakti që në objektin e kompanisë dhe në statusin e saj është theksuar fjala “rindërtim” e panevojshme nga ana ligjore dhe kuptimore, por domethënëse, pasi bën të qartë që kompania mund të përfshihet në projektet e rindërtimit nga tërmeti dhe projekte të tjera të ndërtimit të godinave të reja duke prihsur të vjetra.

Kompania u themelua në 28 tetor 2020, dhe regjistrua në Qendrën e Biznesit më 3 nëntor 2011.

Kapitali themelor i shoqërisë është 50 milionë lekë (afërsisht 400 mijë euro) dhe administratori i saj është Redi Molla, i cili ka shërbyer më parë si drejtor i ndërmarrjes së ujësjellës kanalizimeve të Tiranës.

Në bordin e kompanisëm përveç Redi Mollës janë dhe:

  • Arbjan Mazniku – Nënkryetar i Bashkisë Tiranë;
  • Laura Deliu – Drejtore në Drejtorinë Juridike të Bashkisë Tiranë.

Krijimi i kësaj kompanie vjen në një moment kur në qytet ka nisur procesi i ndërtimit të shtëpive e pallateve të dëmtuara nga tërmeti i 26 nëntorit.

LEXO  Kuvendi dërgon në Kushtetuese mandatin e deputetëve Suli dhe Leskaj

Bie në sy fakti se për procesin e rindërtimit, në çdo bashki tjetër është përgjegjëse Minsitria e Rindërtimit, përveç se për procesin e rindërtimit në Tiranë. Në Tiranë përgjegjëse për rindërtimin do të jetë vetë Bashkia Tiranë, e tani me shumë gjasa kompania e re e sapokrijuar.

Tirana, sipas projekteve të prezantuara deri tani, pritet të rindërtojë disa lagje nga e para si pjesë e rindërtimit, duke prishur ndërtimet aktuale dhe rindërtuar të tjera, shumë më të larta dhe me kapacitete disa fish më të larta se numri i familjeve të dëmtuara nga tërmeti. Deri më tani nuk ka pasur transparencë se përse po ndërtohen këto apartamente shtesë, apo se kush do të jetë pronari dhe menaxheri i tyre.

Duket se pikërisht për të menaxhuar dhe lehtësuar procesin e tjetërsimit të pronave dhe ndërtimin, e më pas shitjen e apartamenteve dhe hapësirave të tjera, bashkia do të përdorë kompaninë Tirana DC.

Lajme te ngjashme

Dërgo informacion në mënyrë konfidenciale

Nëse keni informacion në interes të publikut mund ta dërgoni te redaksia e Exit duke zgjedhur te mbeteni anonim nëse dëshironi.

Mënyrat e dërgimit >>