Meta në forumin “U jam Arbëresh”: Duhet të regjistrojmë gjuhën arbëreshe në UNESCO

Meta në forumin “U jam Arbëresh”: Duhet të regjistrojmë gjuhën arbëreshe në UNESCO

Presidenti Meta, duke kryesuar të dielën forumin “U jam Arbëresh” bëri thirrje për shtim të përpjekjeve për regjistrimin e gjuhës arbëreshe në UNESCO.

“Ruajtja e traditave dhe veçanërisht, ruajta e gjuhës arbëreshe, del sot si një detyrë parësore që kërkon kontributin e të gjithëve,” u shpreh Meta gjatë fjalës së tij.

Ai po ashtu shprehu shqetësim për rrezikun e humbjes së gjuhës së shkruar arbëreshe te brezat e rinj.

Meta shpalli gjithashtu disa nga objektiva e forumit, të cilat sipas tij ishin “nxitja, ruajtja, dhe zhvillimi i gjuhës së folur dhe asaj letrare arbëreshe e po kështu, edhe mësimi i saj në shkolla”.

Objektiva shtesë përbënin binjakëzimi i mundshëm mes komunave shqiptare dhe arbëreshe, nxitja e kërkimeve shkencore dhe promovimi i kulturës arbëreshe dhe përpjekjet për të rihapur Kolegjin e ‘Shën Adrianit’.

Ai bëri ftesë të hapur për këdo personalitet apo institucion që dëshironte t’i bashkohej nismës.

 

Adresa juaj e emailit nuk do bëhet publike.

Lajme te ngjashme