Paketa II e Ndihmës Ekonomike: 40 mijë lekë për 176 mijë punonjës, 15 miliardë lekë garanci huash për biznesin

Nga Exit News
Paketa II e Ndihmës Ekonomike: 40 mijë lekë për 176 mijë punonjës, 15 miliardë lekë garanci huash për biznesin

Qeveria ka vendosur të japë një pagesë të vetme prej 40 mijë lekësh për rreth 176 mijë punonjës që kanë humbur të ardhurat nga kriza e koronavirusit. Në total qeveria do të paguajë mbi 7 miliardë lekë (afërsisht 56 milionë euro) për këtë paketë të dytë.

Këtë masë ekonomike të qeverisë e bëri të ditur të hënën në mbrëmje Kryeministri Rama i cili saktësoi se pëfituesit do të jenë rreth 100 mijë punonjës të biznesit të vogël, pra të bizneseve me të ardhura nën 14 milionë lekë në vit; 66 mijë punonjës të biznesit të madh dhe rreth 10 mijë punonjës të sektorit të turizmit.

Kryeministri premtoi se pagesat për rrogat e munguara do të fillojnë të bëhen brenda datës 22 prill.

Kjo paketë vjen pas një pakete të parë prej 6,5 miliardë lekë e cila po shkon për pagesën e tre rrogeve minimale prej 26 mijë lekë secila për sipërmarrësit e vegjël dhe të punësuarit e tyre.

Qeveria ka vendosur gjithashtu edhe shtyrjen e pagesës së këstit parapagues të tatimit të fitimit për biznesin e vogël, për kompanitë e fasonerisë, për qendrat telefonike dhe bizneset prodhuese për mbas 31 dhjetorit 2020.

Ndërsa për sistemin bankar, sektorin e telekomunikacioneve, kompanitë publike dhe kompanitë e tjera të cilave u janë rritur të ardhurat pagesa e kësteve mujore të tatimit mbi fitimin do të shtyhet për pas 31 shtatorit 2020.

LEXO  Përmbledhje e takimeve elektorale të PD, 21 prill

Si pjesë e kësaj pakete të dytë, qeveria ka vendosur të japë një tjetër garanaci sovrane për huatë e biznesit deri në vlerën prej 15 miliardë lekë (rreth €120 milionë).

Kryeministri u shpreh gjithashtu se qeveria do të marrë përsipër pagesën e kësteve të interesit të këtyre huave, por detajet nuk u bënë të qarta.

Lajme te ngjashme