Gjermania pret krijimin e një Tregu të Përbashkët Rajonal, shmang referimin ndaj Open Balkans

Nga Rezarta Caushaj
Gjermania pret krijimin e një Tregu të Përbashkët Rajonal, shmang referimin ndaj Open Balkans

Qeveria gjermane deklaroi të mërkurën për Gazetën Express në Kosovë se mbështet krijimin në Ballkan të një Tregu të Përbashkët Rajonal.

“Çfarëdo bashkëpunimi rajonal në Ballkanin Perëndimor është i dobishëm. Në të njëjtën kohë, është e rëndësishme që bashkëpunimi të mbetet gjithëpërfshirës dhe i hapur për të gjashtë vendet në rajon. Kjo është arsyeja pse ne e mbështesim fuqishëm Planin e Veprimit për Tregun e Përbashkët Rajonal,” citohet nga Gazeta një zëdhënës i qeverisë gjermane.

Zëdhënësi shtoi se ushëheqësit e 6 vendeve të Ballkanit Perëndimor janë zotuar për krijimin e Tregut në Samitin e Berlinit më 5 korrik, të zhvilluar në kuadër të Procesit të Berlinit.

“Detyra urgjente tani është të finalizohen negociatat e katër marrëveshjeve për lirinë e udhëtimit me kartat e identitetit, lirinë e udhëtimit për shtetasit e vendit të tretë dhe njohjen e kualifikimeve akademike e profesionale,” u shpreh ai.

Qeveria gjermane në deklaratën e saj ka shmangur referimin direkt ndaj “Open Balkans”, megjithëse ishte pyetur në mënyrë eksplicite për projektin e udhëheqësve serb, shqiptar e maqedonas.

Kjo e bën qëndrimin e tyre pak të qartë, pasi një tjetër ide që u hodh nga kryeministri kosovar Albin Kurti në Samitin e Ballkanit në qershor ishte krijimi i një Zone të Lirë Ekonomike, ku vendet do të duhet të aderojnë si të barabartë me njeri-tjetrin.

Po ashti, ai propozoi që, ndryshe nga projekti i Minishengenit (Open Balkans), zbatimi i 4 lirive të monitorohet nga Bashkimi Evropian. Në kuadër të nismës, do duhet të krijoheshin edhe një Këshill, Komitet i Përbashkët, Gjykatë, Sekretariat dhe autoriteti i Mbikëqyrjes.

Propozimi për institucione të përbashkëta vendimmarrëse bën që kjo ide të jetë më afër përkufizimit të Tregut të Përbashkët, që përdorën gjermanët.

Ky përdorim nga ana e tyre mund të shihet si domethënës, pasi ai shkon shumë më tej se 4 liriveekonomike (të të mirave, kapitalit, shërbimeve dhe personave).

Një treg i Përbashkët, ndryshe nga Zona e Lirë Ekonomike që përfshin vetëm heqjen e barrierave doganore, përfshin edhe standardizimin e produkteve, institucione të përbashkëta si dhe një politike të vetme ekonomike në raport me palët e treta.

Vetë Komuniteti Ekonomik Evropian, paraardhës i BE-së, hasi në vështirësi të mëdha në njëjtësimin e politikave ekonomike, para adoptimit të Aktit Unik Evropian në 1986. Sërish, u deshën 6 vjet të tjera dhe 35 gjithsej qysh nga Traktati i Romës, për krijimin e Tregut të Përbashkët Evropian.

Por, deklarata jo fortë e qartë e gjermanëve mund edhe të lexohet në kuadrin e zgjedhjeve të reja federale në shtator, ku do të zgjidhet kancelari i i ri i vendi dhe me atë rast, nuk dëshirojnë të japin sinjale të forta në rast se qëndrimi i qeverisë do të ndryshojë.

 

 

 

Lajme te ngjashme

Më të lexuarat

Dërgo informacion në mënyrë konfidenciale

Nëse keni informacion në interes të publikut mund ta dërgoni te redaksia e Exit duke zgjedhur te mbeteni anonim nëse dëshironi.

Mënyrat e dërgimit >>