Të premten mbërrijnë 38 400 dozat e para të vaksinës AstraZeneca

Nga Exit News
Të premten mbërrijnë 38 400 dozat e para të vaksinës AstraZeneca

Kryeministri Edi Rama njoftoi të mërkurës se të premten do të mbërrijnë në Shqipëri 38 400 doza të vaksinës AstraZeneca.

Ai njoftoi se do të nis vaksinimi i mësuesve. Deri tani janë vaksinuar mjekë, infermierë dhe të moshuar.

Referuar të dhënave të Ministrisë së Shëndetësisë, deri më tani janë vaksinuar 21,613 persona.

Më herët Italia ka miratuar vaksinën e koronavirusit AstraZeneca për njerëzit e moshës mbi 65 vjeç, pa sëmundje shoqëruese. Po ashtu edhe Gjermania.

Ndërsa autoritetet austriake pezulluan vaksinimin me AstraZeneca si një “masë paraprake”, për shkak të  hetimeve për vdekjen e dy persona pas marrjes së dozës së parë.

OBSH ende nuk e ka rekomanduar AstraZeneca në listën e përdorimit emergjent, por ajo është parë nga Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) dhe rrjedhimisht plotëson kriteret e OBSH-së.

EMA ka vlerësuar sigurinë dhe efikasitetin e vaksinës dhe ka rekomanduar dhënien e saj për njerëzit e moshës 18 vjeç e lart.

Referuar të dhënave të OBSH, vaksina ka një efikasitet prej 63.09%.

Nëse dozat jepen në një interval kohor 8 deri në 12 javë vaksina është më efikase.

Lajme te ngjashme