Zhvendosja e juridikut tek “Petro Nini” është e paligjshme dhe rrezikon sigurinë e gjimnazistëve

Zhvendosja e juridikut tek “Petro Nini” është e paligjshme dhe rrezikon sigurinë e gjimnazistëve protesta fd

Për të thyer protestën e studentëve që kanë pushtuar ndërtesën e Fakultetit të Drejtësisë, Dekani Artan Hoxha i kërkoi Ministrisë së Arsimit t’i ofronte mjedise shkollash ku të zhvilloheshin mësimet për ata studentë që duan të bëjnë mësim. Ministria i Arsimit vendosi të transferojë mësimin e Fakultetit në mjediset e gjimnazit Petro Nini Luarasi të Tiranës.

Por, ky vendim i Ministrisë dhe Dekanit është në shkelje të ligjit. Neni 32 i Ligjit për Arsimin Parauniversitar shprehet:

Institucioni arsimor u ofron nxënësve, mjediset dhe pajisjet për veprimtari sportive, kulturore e zbavitëse edhe pas orëve mësimore, si dhe në ditët e pushimit.”

Kjo do të thotë, se mjediset e gjimnazit “Petro Nini” u pëkasin nxënësve të tij, të cilët kanë të drejtën t’i përdorin mjediset për mbas orëve zyrtare të mësimit, për çfarëdo aktivitet passhkollor, qoftë për të luajtur në mjediset sportive.

Vendimi i marrë nga Ministrja Shahini dhe Dekani Hoxha përcakton se gjatë mbasditeve, klasat dhe mjediset e tjera të gjimnazit do të mbushen me studentë të moshave nga 18 deri 23-24 vjeç, pa përjashtuar mosha më të mëdha të përfshira në studimet master.

Përveçse pushtimit të paligjshëm të mjediseve shkollore, përzjerja e nxënësve adoleshentë më të rinj dhe të rritur është një veprim që mund të cënojë sigurinë dhe mirëqenien e nxënësve.

Ndarja mes fëmijëve adoleshentë dhe të rriturve e mjediseve mësimore, banjove, dhe mjediseve të tjera të shkollës është veprim krejt i papërgjegjshëm dhe shumë shqetësues.

Në përgjithësi, mund të thuhet se mjediset e shkollës së mesme janë krejt të papërshtatshme për të zhvilluar mësimdhënie të nivelit universitar.

Veprimi i Dekanit Hoxha, në vend që të zgjidhin situatën, po e përkeqëson atë dhe minon përpjekjen për plotësimin e kërkesave të studentëve. Fillimi i pjesshëm i mësimeve në mjedise të tjera, jo vetëm që nuk do të zgjidhë asgjë, por do të çojë në situata problematike duke diktuar ecurinë e njejtë të studentëve në mbarëvajtjen shkollore.

Vendimi i Dekanit Artan Hoxha duket edhe më i pakuptueshëm në kushtet kur shumica e pedagogëve në Fakultetin e Drejtësisë mbështet kërkesat e studentëve dhe ka firmosur një deklaratë në mbështetje të këtyre kërkesave të studentëve.

Të premten e shkuar, shumica e pedagogëve nga Fakulteti i Drejtësisë morën një hap tjetër duke lëshuar një deklaratë të përbashkët, me anë të së cilës, kërkonin shfuqizimin e Ligjit të Arsimit të Lartë, duke i lënë afat deri më 1 shkurt qeverisë për këtë gjë. Në deklaratë ata kanë kërcënuar se, në rast të kundërt, do të hyjnë në grevë.

Në këto kushte, duket se veprimi i Dekanit Hoxha ka për qëllim t’i shërbejë qeverisë dhe jo studentëve dhe ka gjasa që nëse zbatohet, të krijojë konflikte dhe acarime të mëtejshme mes studentëve dhe dekanatit.

Lajme te ngjashme