Komisioni i Apelimit rrëzon kërkesën e shtetasit turk Simsek për azil

Nga Exit News
Komisioni i Apelimit rrëzon kërkesën e shtetasit turk Simsek për azil

Komisioni Kombëtar për Azilin dhe Refugjatët, rrëzoi më 10 shtator ankimin e shtetasit turk Selami Simsek për refuzimin e azili në Shqipëri.

Komisioni vendosi me shumicë 3 me 1 kundër kërkesës së Simsek për azil. Pro këtij vendimi votuan përfaqësuesja e Ministrisë së Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale Merita Xhafaj, ajo e Ministrisë për Europën dhe Punët e Jashtme Venera Domi dhe përfaqësuesi i Ministrisë së Arsimit dhe Sporteve, Jetlir Gjergji.

Komisioni argumentoi se Simsek apeloi vendimin e Drejtorisë së Azilit dhe Shtetësisë pranë Ministrisë së Brendshme jashtë afatit 15 ditor dhe kishte refuzuar të marrë dijeni për vendimin.

Shtetasi turk, Selami Simsek apeloi pranë Komisionit vendimin e Drejtorisë së Azilit dhe Shtetësisë pranë Ministrisë së Brendshme, i cila refuzoi kërkesën e tij për azil në Shqipëri.

Avokati i Simsek, Elton Hyseni argumentoi se refuzimi i azilit ishte ndërmarrë në shkelje të ligjit, pa kryer verifikime mbi rrezikimin e jetës së Simsek. Ai shtoi se vendimi ishte mbajtur i fshehur për muaj me radhë.

Komisioni Kombëtar për Azilin dhe Refugjatët është shkalla e apelit për të huajt, të cilëve u është refuzuar azili në Shqipëri. Ai përbëhet nga 4 përfaqësues të qeverisë, një përfaqësues i Shërbimit Informativ Shtetëror dhe një anëtar nga Komiteti Shqiptar i Helsinkit.

Në 2 korrik autoritetet shqiptare i refuzuan kërkesën për azil turkut Selami Simsek, mbështes i lëvizjes Gylen dhe në kërkim nga Turqia.

LEXO  Meta apel drejtësisë të qendrojë larg ndikimeve politike

Refuzimi i kërkesës për azil do të thotë se Simseku duhet të esktradohet në Turqi – ku lëvizje gyleniste quhet ‘terroriste’ dhe mbështetësit e saj burgosen dhe keqtrajtohen.

Simsek u arrestua bashkë me turkun tjetër Harun Çelik, teksa po udhëtonin në aeroportin e Rinasit, tranzit për në Kanada me pasaporta false.

Çeliku u dënua me 5 muaj burg dhe pas shlyerjes së dënimit u dërgua në Turqi, pavarësisht se kishte kërkuar azil politik.

Lajme te ngjashme