Qeveria do të ndërtojë me fondet e veta hidrocentralin e shumëdiskutuar të Skavicës

Nga Exit News
Qeveria do të ndërtojë me fondet e veta hidrocentralin e shumëdiskutuar të Skavicës

Qeveria do të ndërtojë me fondet e saja hidrocentralin e Skavicës. Lajmi u njoftua nga vetë kryeministri Rama, të mërkurën gjatë prezantimit të fituesit për ndërtimin e parkut fotovoltaik të Karavastasë.

“Në shumë shpejt do të dalin në një proces tjetër të vonuar, projektimi dhe ndërtimi i Hidrocentralit të Skavicës. Është një objekt i domosdoshëm, i vështirë dhe për këtë arsye qeveritë e kanë pasur objektiv. Kemi vendosur ta ndëtojmë me forcat tona. Do e ndërtojë shteti,” deklaroi Rama.

Hidrocentrali i Skavicës është vepra energjitike më strategjike në vend dhe rezervuari ujor më i rëndësishëm i Shqipërisë me rreth 7 miliardë m3 ujë – duke u bërë rezervuari më i madh në Europë.

HEC Skavica nuk është një HEC normal (pasi fuqia e tij gjeneruese është më e vogël se e Fjerzës dhe Komanit), por është një rezervuar ujor strategjik kombëtar, 3 herë më i madh se Fierza ose 2 herë më shumë se e gjithë kaskada e Drinit.

Qeveria ka hapur disa herë tenderin për ndërtimin e Skavicës, por ka dështuar të finalizojë një kontratë dhe është akuzuar disa herë për klientelizëm e korrupsion.

Siç Exit News ka shkruar më parë, për hidrocentralin e Skavicës kanë ekzistuar tre projekt-ide. Dy variantet e para parashikojnë ndërtimin e një hidrocentrali të vetëm me kapacitet 450 MË ose 350 MË dhe liqen respektivisht sa dyfishi i atij të Fierzës dhe afërsisht sa ai i Fierzës. Varianti i parë kërkon marrëveshje me Maqedoninë, pasi liqeni duhet të shtrihet edhe në territorin maqedonas. Varianti i tretë parashikon ndërtimin e dy hidrocentraleve me kapacitet në total nën 200 MË dhe një liqen relativisht të vogël, që nuk kryen dot funksionin rregullator të kaskadës së Drinit.

LEXO  Votohet sot për projektbuxhetin 2018, diskutohen propozimet e PD

Nuk dihet ende se kë variant do të zgjedhë qeveria Rama.

Lajme te ngjashme