Rinumërimi në qarkun Berat- Çfarë dimë

Nga Rezarta Caushaj
Rinumërimi në qarkun Berat- Çfarë dimë

KAS shqyrtoi të hënën 24 kutitë e votimit të qarkut Berat, pasi kishte pranuar më parë provat e dorëzuara nga LSI për parregullsi.

Qendrat e votimit për të cilat LSI ka kërkuar shpallje të pavlefshmërisë së zgjedhjeve ishin: QV 3446, QV 3431, QV 3445, QV 3318, QV 3275, QV 3270, QV 3287, QV 3307, QV 3472, QV 3473, QV 3482, QV 3325, QV 3456, QV 3440, QV 3330, QV 3220, QV 3433, QV 3328, QV 3429/1, QV 3518, QV 351, QV 3501, QV 3416.

Qëllimi ishte kontrolli i materialeve zgjedhore si procesverbalet e votimit, raportin e pajisjes së identifikimit elektronik dhe regjistrin e zgjedhësve me nënshkrimet, për të parë nëse ka patur shkelje.

Gjatë shqyrtimit u evidentuan parregullsitë që vijojnë:

– në QV 3275, KZAZ 65, rezultoi një tentativë për votim të dyfishtë dhe mungon raporti i mbylljes së pajisjes së identifikimit elektronik;

– në QV 3431, KZAZ 66, mungonte raporti i i mbylljes së pajisjes së identifikimit elektronik;

– në QV 3446, KZAZ 66, nuk u gjend në kuti procesverbali për kalimin në proces të identifikimit manual;

– në Qv 3445, KZAZ 66, mungonte raporti i hapjes dhe i mbylljes së procesit së pajisjes së identifikimit elektronik.

Ndërkohë, nga kryqëzimi biometrik i të dhënave u identifikua një rast i dyshuar për votim të dyfishtë në qëndra të ndryshme votimi.

Po ashtu u gjendën edhe 19 shenja unike gishtërinjsh, të përdorura si nënshkrim biometrik për 53 zgjedhësve.

Përse u kërkua pavlefshmëria e zgjedhjeve në qarkun Berat?

PD dhe LSI i kërkuan Komisionit të Ankesave dhe Sanksioneve shpallje të pavlefshme të zgjedhjeve në qarkun e Beratit.

LSI paraqiti prova për parregullsi në procesin e votimit e numërimit sipas zonave zgjedhore, në përputhje me kriteret e ligjit.

Ajo e humbi mandatin në Berat për 77 vota.

Ndërkohë që, PD akuzoi Bashkinë e Beratit, të drejtuar nga socialistët se përmes vendimeve të marra gjatë muajit të zgjdhjeve ka deformuar votën e qytetarëve, por pa iu referuar konkretisht shkeljeve të konstatuara në zonat zgjedhore.

PD kërkoi marrjen e provave shtesë nga SPAK për të vërtetuar një sërë akuzash, mes të cilave:

– punësimet e reja në administratë për efekt të votës;

– vjedhjen masive të votave;

 – që një kandidat socialist ka fituar prokurime publike 4 muaj para zgjedhjeve dhe i ka përdorur fitimet për blerje votash;

– përdorimi i të dhënave personale të qytetarëve, marr shkas nga rrjedhja e databazës së PS-së në Tiranë, etj.

Kjo kërkesë nuk u pranua nga KAS.

Përfaqësuesi për çështjet Zgjedhore në PD, Ivi Kaso akuzoi Komisionin e Ankimeve e Sanksioneve se nuk ka vullnetin për të kryer hetim të plotë në zgjedhjet në Berat.

Siç e kemi shpjeguar më parë, përsëritja e zgjedhjeve mund të bëhet vetëm nëse kërkuesi—një subjekt zgjedhor —sjellin prova që vertetojnë se një subjekt tjetër zgjedhor ka marrë më shumë mandate nga sa i takojnë, duke përdorur metoda të paligjshme.

KAS njoftoi se vendimi për përsëritje të zgjedhjeve në Berat do të merret të martën, 18 maj.

Lajme te ngjashme

Më të lexuarat

Dërgo informacion në mënyrë konfidenciale

Nëse keni informacion në interes të publikut mund ta dërgoni te redaksia e Exit duke zgjedhur te mbeteni anonim nëse dëshironi.

Mënyrat e dërgimit >>