Meta kthen edhe koncesionin e rrugës Orikum-Dukat

Meta kthen edhe koncesionin e rrugës Orikum-Dukat

Presidenti Ilir Meta ktheu sot për rishqyrtim në Kuvend edhe koncesionin e rrugës Orikum-Dukat.

Në tre ditët e fundit Presidenti ka kthyer ligjin për kufizimin e koncesioneve të pakërkuara, ligjin që miratoi koncesionin e rrugës Milot-Balldren dhe tashmë edhe koncesionin Orikum Dukat.

Meta e ka argumentuar kthimin e radhës sepse:

 • ligji dhe kontrata janë propozuar, hartuar dhe miratuar në kundërshtim me parimin e shtetit të së drejtës
 • është shkelur parimi i konkurrencës së lirë
 • është shkelur barazia përpara ligjit
 • cënohet interesi publik
 • cënon financat e shtetit
 • nuk ka pasur transparencë
 • nuk ka pasur bazë ligjore konkrete për negocim të kushteve
 • nuk ka pasur vlerësim të qartë ekonomik
 • nuk ka pasur studim fizibiliteti të plotë
 • nuk është dhënë miratim nga Ministria e Financave
 • nuk ka përllogaritje të efekteve të këtij investimi në ekonomi
 • projektligji për koncesionin nuk është shqyrtuar nga komisionet e ligjit dhe veprimtarive prodhuese

Rruga Orikum-Dukat u dha me koncesion në të njëjtën mënyrë si rruga Milot-Balldren.

Koncesioni u miratua me ligj të posaçëm dhe iu dha kompanisë Gjikuria, e cila kishte paraqitur propozim të pakërkuar për ndërtim dhe mirëmbajtje për 13 vjet.

Kostoja e rrugës rreth 14 kilometra, sipas studimit fillestar të fizibilitetit ishte 50 milionë euro.

Teksa përmend të njëjtat problematika si në rastin e rrugës Milot-Balldren, Meta vëren se vlera totale e investimit do të ishte 70 milionë euro, por që u negociua dhe u ra dakord që të bëhej me 67 milionë euro.

Meta thotë:

Pra, duket qartë se çmimi i dakordësuar midis palëve në vlerën prej 67 359 926 euro është 16,784,906 euro më i lartë se kostoja e projektit t ë publikuar nga vet ë autoriteti kontraktor për konkurrim.

Exit.al pati raportuar për rritjen e kostove që në fillimet e diskutimeve, ndërsa opozita hodhi dyshime për korrupsion dhe pastrim parash.

Njëtë si për rrugën Milot-Balldren, Presidenti thotë se qëllimi i kalimit të këtij koncesioni me ligj në parlament ka qenë “mbulimi i paligjshmërisë së bërë nga qeveria”.

Presidenti sugjeron sërish që edhe ky koncesion të rishqyrtohet pas hyrjes në fuqi të ligjit që i kufizon koncesionet e pakërkuara.

Pra pas datës 1 tetor. Meta e sugjeron këtë gjë duke nënkuptuar që deri atëherë të mos pranohen oferta të tjera për të njëjtin projekt.

Lajme te ngjashme