Rama: Ligji antishpifje i dakordësuar me OSBE

Rama: Ligji antishpifje i dakordësuar me OSBE

Gazetari i Agjensisë Spanjolle të Lajmeve (EFE) e pyeti Kryeministri Rama sot gjatë konferencës për shtyp në Vjenë mbi ligjin e medias në Shqipëri:

“Në dhjetor parlamenti  shqiptar miratoi një ligj kontraversial të medias që është kritikuar deri diku nga OSBE, nga përfaqësuesi i lirisë së Shtypit. Ju keni folur edhe me përfaqësuesit e OSBE-së, këtu në Vjenë. Desha të dija se cila është eksperienca deri më tani?”

Kryeministri Rama iu përgjigj:

“Informacioni nuk është i përditësuar sepse OSBE nuk e ka kritikuar ligjin. Ne kemi punuar me OSBE-në në mënyrë që të sigurohemi, të sqarojmë paqartësitë e vogla. Ju i referoheni një kritike gjatë kohës që bëhen diskutime.

Ligji në parlament ka mbështetjen e OSBE-së. Një ligj në përputhje me standardet e OSBE-së, për të gjetur zgjidhje me ato që ne po përjetojmë në median online dhe është pjesë e prioriteti tonë të heqim gjuhën e urrejtjes.”

Deklarata e Kryeministrit Rama u miratua në heshtje nga Sekretari i Përgjithshëm i OSBE, Greminger.

Ndërkohë, pas miratimit të ligjit, Harlem Desir, përfaqësuesi i Lirisë së Shtypit në OSBE tha në një intervistë ekskluzive për Exit News, tha se ligjet e miratuara kanë ende aspekte shqetësuese për lirinë e medias:

“Tani që ligji u miratua në Parlament, ne do të vlerësojmë versionin e miratuar. Prandaj ne nuk e konsiderojmë të përfunduar punën tonë. Ne jemi të vëmendshëm ndaj vërejtjeve dhe shqetësimeve të shoqërisë civile dhe aktorëve të medias.

Zbatimi i ligjit nuk duhet të pengojë në asnjë mënyrë lirinë e shprehjes dhe lirinë e mediave, dhe Zyra ime (OSBE-ja) do ta monitorojë nga afër atë.

Ligji kishte shumë çështje shqetësuese për ne, si regjistrimin e detyrueshëm të mediave online; dhe pezullimin, bllokimin ose mbylljen e faqeve online dhe mediave elektronike nga institucioni i kontrolluar nga qeveria AMA, në bazë të formulimeve të paqarta, të tilla si “morali publik” ose cënimi i “dinjitetit” të personit nga një botim.

Të gjitha këto nuk ishin në përputhje me angazhimet e OSBE-së dhe standardet ndërkombëtare për lirinë e shprehjes dhe lirinë e mediave.”

Kuvendi miratoi në 18 dhjetor 2019 dy ligje që në thelb vendosin nën kontrollin shtetëror mediat online. Pavarësisht kritikave të ashpra nga gazetarët vendas, organizatat e mediave lokale dhe ndërkombëtare, organizatat e të drejtave të njeriut dhe organizatat politike, shumica socialiste votoi pro projektligjeve.

Lajme te ngjashme